Kastlina

Allmänt

Kastlina, eller livlina, kan vara den enda utvägen att få upp en nödställd ut en vak. Det är därför mycket viktigt att alla har en lina i sin utrustning. Kastlinan ska vara monterad på ett sådant sätt att den går att nå utan att ta av sig ryggsäcken. Den bör också kunna användas av den som ligger i vattnet.

Kastlinor

Det finns lite olika utföranden på kastlinor. Gemensamt för dem alla är att de har en ögla i enda änden som man kan placera handen i. En kastlina ska också alltid ha en tyngd i kaständen så den styr på isen/i luften. Nedan ser du några olika modeller.

Den klassiska Hansalinan är den vanligaste kastlinan för en skridskoåkare. Funktionell och tillförlitlig. Andra tillverkare har liknande kastlinor varav en del fungerar bra medan andra fungerar sämre. Några tillverkare har något mer kompakta kastlinor. Tunnare lina som kanske tvinnar sig lättare kan motiveras med att den är enklare att kasta när man ligger i vattnet

Tips

Passa på att prova din kastlina vid några fikaraster under säsongen. Märk upp ett område och tävla mot varandra i vem som kommer närmast. Det är både roligt och lärorikt och ger dig erfarenheter som kan komma väl till pass i en nödsituation.