Skridskosäsongen 1987/1988

Det "normala" vädret under hösten borde ha inneburit en säsongsstart omkring den 15/11. Dock kunde Anders Norr, Ulf Helmersson och Gunilla Blohm meddela, redan på höstmötet den 12/11, att de åkt skridskor på Fyrsjön den 10/11. Tyvärr kom vädret sedan av sig, men bara en smula, för i början av december kom säsongen igång på allvar. De sjöar, som nu bjöd på mycket fina isar, var Sibborpsjön, men framför allt Stråken. Denna sjö var för många en helt ny och mycket angenäm upplevelse. Sjön är mycket vacker och dess geografi gör den intressant. De som inte åkte på Stråken kunde bl.a åka på Göta Kanal.

I mitten av december började sjöarna söder om Linköping bli farbara. Den sjö, som nu tilldrog sig all uppmärksamhet, var Ämmern. Isläggningen på denna sjö var intressant. Det fanns ovanligt stora vindbrunnar i sjöns norra delar men inte på de stora fjärdama.

Tåkern hade nu också fina isar. Känslan att åka omkring på isgatorna bland sjöns vassar var mycket speciell. I sjöns vindbrunnar låg fortfarande en del sångsvanar kvar.
Under veckorna före jul och under julhelgen kunde man åka på Stora och Lilla Rängen och på Järnlunden. Ett mildväder efter jul gjorde sjöarna lite förrädiska. Detta hindrade inte några medlemmar att åka på det fina sjösystem, som bl.a Salstern, St.Vänstern, Bocksjön och Frännsjön bildar.

Under nyårshelgen och dagarna därefter bjöd sjön Vindommen, på sydöstra gränsen mellan Östergötland och Småland, på många fina skridskoupplevelser. Kolmårdens sjöar började nu erbjuda fina isar; bl. a. företogs fina turer på Svängbågen. Tyvärr var klubben tvingad att inställa den traditionella plurrningsövningen vid Vårdnäs p.g.a isbrist(!). Det var öppet vatten ända in till stranden.

Skridskosäsongen från mitten av januari till slutet av mars blev mycket svårbedömd. Perioderna med kallt, klart väder var korta. Detta innebar att det var svårt att planera för turer. Det visar sig dock att klubbens medlemmar kunnat åka skridskor i vårt närområde i stort sett varje helg under denna period.

Under flera helger bjöd Kolmårdens sjöar, såsom Svängbågen och Hunn, på njutbara isar. Ett flertal turer företogs på andra sjöar norr om Finspång. Långt in i mars gick det även att åka på skärgårdsisar kring Arkösund och Marviken.

I slutet av mars bjöd sjön Sommen på, enligt många, säsongens finaste skridskupplevelser. Sjön har onekligen förutsättningar att kunna bjuda på minnesvärda stunder. Naturen och storleken gör sjön till något speciellt.

Den gångna säsongen bjöd inte på några åkbara isar på Vätterns stora ytor. Statistiskt sett lägger sig "StorVättern"vart sjätte år. När vi nu haft fina isar på denna sjö de tre föregående säsongerna, innebär detta då att vi skall vänta 18 år på nästa tillfälle?

Tyvärr lyckades klubben inte heller detta år anordna någon tur till den åländska skärgården. Detta hindrade dock inte Ulf Helmersson tillsammans med en grupp Stockholmare att åka från Åbo mot Åland. Det är bara att hoppas på den kommande säsongen. Andra intressanta mål är turer mellan Uppsala och Stockholm liksom mellan Stockhohn och Västerås.

Mats Johansson