Skridskosäsongen 1986/1987

Det mycket milda vädret under hösten gjorde att det blev en ovanligt sen säsongstart. Första turen kunde anordnas först den 20:e december och som vanligt var det Fyrsjön som blev premiärsjö. Skridskoturen blev inte speciellt lång, endast 100 meter. Däremot blev den händelserik, turledaren (undertecknad) hann med att plurra (maken till entusiasm har sällan skådats  red:s anm.). Ingen vidare start på säsongen. Dagen efter anordnades en tur på Göta kanal, NorsholmAsplången t.o.r.

Vädret över julhelgen omöjliggjorde skridskoåkning. Dock blev läget bättre över nyårshelgen. Nyårsdagen ledde Ulf Helmersson en tur på Åsunden, vilken erbjöd fina kärnisar kring Oppeby. Den tredje januari var en stor skridskodag för LLK. Då var det inte mindre än 29 människor ute och åkte långfärdsskridskor i klubbens regi. En tur på Åsundens fina isar som samlade hela 19 deltagare. Turen leddes av Margareta Ekdahl och Gunnel Westerberg. Samma dag var det 10 entusiaster som åkte en mycket fin tur i östgötaskärgården; bland annat observerades havsörn vid flera tillfällen. Tyvärr förstördes dessa fina skärgårdsisar av snö.

Den 6:e januari var det ånyo dags för LLK:s traditionella plurrningsövning, väl regisserad av Bertil Löfström och "instruktionsplurraren" Anders Johnson. Januari månad blev väldigt kall vilket gjorde skridskoåkning svår. Detta hindrade inte några entusiaster att åka en tur på Yxningens snötäckta om än fina isar i 26 graders kyla. På grund av att det blåste under denna tid, hölls exempelvis Vättern öppen.

Natten mellan den 15:e och 16:e januari lade sig så gott som hela Vättern. Den 17:e åkte fyra stycken MYCKET nöjda skridskoåkare sträckan TokanäsetBastedalen t.o.r. Vätterns is låg slät och blank; isen var så hård att man inte kunde se några spår i den efter att man åkt på den  en märklig upplevelse.
Påföljande dag var 24 av klubbens medlemmar ute och åkte i klubbens regi. En tur gick i området kring Tokanäset, den andra gick från Tokanäset över till Västergötland, ner till Ormöarna och tillbaka.

Följande veckor erbjöd Vättern fantastiska skridskomöjligheter. Undertecknad minns väl den morgon då han steg på bussen klockan sex på morgonen mot Motala för att påbörja en fredag till måndags jour. I den vanligtvis mycket tysta och lugna bussen rådde en febril aktivitet. Längst bak satt ett mycket muntert LLKgäng som skulle göra Den Stora Turen (DST) just under min jourhelg. Det fanns i detta läge viss anledning att ångra sitt yrkesval ...

I februari bjöd östgötaskärgården ånyo på fina isar. I slutet av denna månad inkom rapporter om fina isar i Södermanlands skärgård. Den 21:e februari ledde undertecknad en tur på mycket fina, dock bitvis "tvåskridsko" isar utanför Källvik och ut mot Hartsö Enskär. Tvåskridskois är sådan is som endast bär om man åker bredbent med tyngden på båda skridskorna, för annars brister den ... Påföljande helg ledde Mats Persson en mycket fin tur på isarna mellan Romholmen och Hartsö Enskär. Det var hård, fin glanskis och solsken under hela turen.

De första veckorna i mars erbjöd östgötaskärgården för tredje gången under säsongen på mycket fina isar. Exempelvis gjordes ett flertal turer mellan Arkösund och Fyrudden. Nu rörde det sig inte om fina isar i innerskärgården utan nu låg isen blank och fin i ytterskärgården och ut till havs.

Den 5:e april anordnades den sista turen i klubbens regi den gångna säsongen. Turen gick på vårisar syd Arkösund, en härlig avslutning på en mycket fin säsong. Det rådde nämligen ett härligt vårväder stora delar av turen. Solen sken och det droppade av träden.

Den kommande säsongen kommer med all säkerhet att bjuda på lika fina turer som den gångna. LLK har ju inte ännu med risk att bli tjatig anordnat någon tur i den åländska skärgården ...

Mats Johansson